Vlekkentips

 Vlekkentips

Appelsap

Appelsapvlekken meteen uitwassen met koud water. Bent u er niet gelijk bij, dan ontstaat een bruine vlek. Ongekleurde textielstoffen behandelen met verdund bleekwater, en daarna goed uitspoelen. Op wol, zijde en gekleurde stoffen geen bleekwater toepassen. Probeer op deze stoffen wat vers citroensap. Hierna ook gelijk uitspoelen en wassen. In beide gevallen is de behandeling niet geheel zonder risico.

Balpen

Balpenvlek met een schone, witte doek met water bevochtigen en daarmee de vlek zoveel mogelijk deppen. Dan inwrijven met ossengalzeep en naspoelen.

Bloed

Vers bloed uitspoelen met veel koud water daarna in warm water weken met inweekmiddel.
Opgedroogd bloed weken met koud water en zout. Uitspoelen en 1 nacht in warm water met inweekmiddel laten staan. Daarna wassen in de wasmachine.

Bloemen

Een doekje van een beetje alcohol voorzien en hiermee deppen. Hierna met warm water nawassen. Dan kan het gewoon in de wasmachine.

Boter

Met ossengalzeep insmeren en goed uitspoelen, daarna gewoon in de wasmachine doen.

Braaksel

Direct met koud water uitspoelen. Naspoelen met water en een beetje ammonia. Daarna wassen volgens wasvoorschrift.

Chocolade

Met ossengalzeep inwrijven, deze in laten werken op de natgemaakte vlek, uitspoelen en (in wasmachine) wassen.

Cola

Wassen in de wasmachine volgens wasvoorschrift.

Cosmetica

Dep met een beetje alcohol tot er geen kleur meer afkomt. Inweken in een sopje en wassen in de wasmachine volgens wasvoorschrift.

Drop

Artikel met water en een beetje ammonia deppen. Daarna met wat afwasmiddel deppen en wassen in de wasmachine volgens wasvoorschrift.

Ei

Inweken met een inweekmiddel en wassen in de wasmachine volgens wasvoorschrift.

Gras

Met alcohol nat maken, wasmiddel opdoen en wassen in de machine volgens wasvoorschrift.

Haarspray

Wasbaar textiel op de gebruikelijke wijze wassen. Vlekken op niet-wasbaar textiel deppen met een organisch oplosmiddel (terpentine, wasbenzine, tri, of aceton) of gebruik een speciale vlekkenverwijderaar.

Jus

Verwijder eerst het vet uit de jus. Doe dit met wasbenzine of tetra. De vlek die dan nog over blijft, weghalen met een oplossing van warm water en een scheut ammonia

Kauwgom

Koude ijsblokjes op de kauwgom doen, stukjes eraf halen en wassen in de wasmachine volgens wasvoorschrift.

Kerrie

Kerrie is zeer moeilijk te verwijderen. Zuig kerriepoeder zoveel mogelijk op. Schep kerriesaus zoveel mogelijk op met een lepel of bot mes. Kerriesausresten op wasbaar textiel spoelt u eerst uit met lauwwarm water. Droog de stof dan met keukenpapier. Wrijf vervolgens glycerine in de vlek, en laat die minstens een uur inwerken. Goed uitspoelen met lauwwarm water en zo nodig de glycerine behandeling herhalen. Daarna wassen met een wasmiddel met enzymen. Niet-wasbaar textiel chemisch laten reinigen.

Koffie

Koffievlekken altijd onmiddellijk behandelen: inweken met inweekmiddel en wassen in de wasmachine volgens wasvoorschrift. Ingedroogde vlekken zijn haast niet te verwijderen.

Limonade

Insmeren met wasmiddel en wassen in de wasmachine volgens wasvoorschrift.

Kleurpotlood

Deppen met een doekje met terpentine, een beetje wasmiddel erop, en in de wasmachine.

Lippenstift

Dit zijn vlekken waarover u nooit mag wrijven. Als u dat doet dringen de verfstoffen diep in de vezels en zijn haast niet meer weg te krijgen. Met ether kunt u de lippenstift oplossen. Maak een pluk watten ter grootte van de vlek goed nat met ether en leg dan de watten op de vlek. De watten zullen de verfstoffen opnemen. Herhaal de behandeling tot de vlek weg is.

Roest

Laat uw kleding eerst even in citroensap weken, daarna wassen zoals u dat gewend bent.

Schimmel


Vet

Met een vlekkenverwijderaar tegen roestvlekken inweken en uitwassen.

Behandelen met afwasmiddel

 

 U heeft zelf nog tips? Geen ze aan ons door, kunnen wij ze delen met onze klantenkring!!Probeer altijd eerst de binnenkant van een zoom te behandelenOndanks onze zorgvuldigheid, kunt u geen rechten aan deze adviezen ontlenen.